T.Ü. ÖĞRETİM ÜYELERİNİN ÜRETTİĞİ KAYNAKLAR ULUSLARARASI VERİ TABANLARINA AÇILDI
Trakya Üniversitesi (TÜ) Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Ender Bilar, “Oluşturduğumuz WEB Tabanlı Açık Erişim Bilgi Kaynakları Arşivi aracılığıyla üniversitemiz öğretim üyelerinin ürettiği kaynaklar uluslararası veri tabanlarında taranabilmektedir” dedi.
Bilar, TÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından, yaşam boyu öğrenme sürecinde TÜ’nün aktif etkinliğini sürdürebilmesi adına yapılan çalışmaların uluslararası standartların göz önüne alınarak sürdürüldüğünü belirti. Avrupa Kütüphaneler Birliği’nin üyesi, Balkan Ülkeleri Kütüphaneler Birliği’nin de kurucusu olan TÜ Merkez Kütüphanesi’nin oluşturduğu WEB tabanlı çalışmalarda öğretim üyelerinin ürettiği bilgileri hem üniversite kullanıcıları, hem de toplumun diğer bireylerine elektronik ortamdan ücretsiz olarak sunabildiğim ifade eden Bilar, “Türkiye’deki üniversitelerde üretilen yüksek lisans ve doktora düzeyindeki tez çalışmaları, bireylerin yaşam boyu öğrenme süreçlerindeki bilgilenmelerinde önemli bir kaysak teşkil etmektedir. Ancak ne yazık ki bu değerli araştırmalar yayımlanma aşamasına getirilememişse bilgi kullanıcılarının hizmetine sunulamamaktadır. Bir araştırmacı bu tezler üzerinde bir çalışma yapmak isterse muhakkak o tezin bulunduğu yerdeki bilgi merkezine gitmek zorunda kalmakta, kütüphaneler arası ödünç verme hizmetinden yararlanamamakta hatta fotokopi isteği de yasal nedenlerden dolayı istenilen düzeyde gerçekleşememektedir.
Biz TÜ olarak 2003 yılında başlattığımız çalışma ile tez çalışmasını tamamlayan araştırmacının yazılı iznini alma koşuluyla üniversitemiz bünyesinde üretilen tezleri tam metin erişime açmış bulunuyoruz” dedi.
T.Ü. Merkez Kütüphanesine 26 Mart 2010 tarihi itibarıyla veri tabanına aktarılan toplam tez sayısı 4 bin 73 tam metin erişime açılan tez sayısının 886 olduğunu belirten Bilar, uygulamanın başladığı 2003’ten bu güne teslim edilen 1607 tez içinde tam metin erişime izin verenlerin oranının yüzde 56 olduğunu bildirdi.
TÜ’nün yayınlamış olduğu Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri (Tıp Fakültesi Dergisi) ile ilgili sureli yayınlardaki Trakya Üniversitesi adresli makaleler oluşturulan açık arşiv sistemine tam metin olarak aktarılmaya başlandığını vurgulayan Bilar. şunları kaydetti.
“Bu proje Nisan ayı sonunda tamamlanarak tüm makaleler esişime açılmış olacaktır. Trakya Üniversitesi adresli yayınlanan kitaplarda dijital kayıtları yapılarak açık arşiv sistemine aktarılmıştır. Oluşturduğumuz WEB Tabanlı Açık Erişim Bilgi Kaynakları Arşivi aracılığıyla üniversitemiz öğretim üyelerinin ürettiği kaynaklar uluslararası veri tabanlarında taranabilmektedir. Bin 185 kayıt bu veri tabanında yer almaktadır
Gerçekleştirdiğimiz bu uygulamayı bugün itibariyle Türkiye’de sadece 9 üniversite başarabilmiştir. Yapınış olduğumuz bu özverili çalışmalarımızın, TÜ Rektörü Prof. Dr. Enver Duran’ın başkanlığında yürütülen, Balkan Ülkeleri Üniversiteleri Arası İletişim Ağı’nın kurulmasına yönelik çalışmaların altyapısına ve Balkan ülkeleri Üniversitelerinin akademik düzeydeki işbirliği çalışmalarına önemli kaynak teşkil edeceğini düşünüyorum. Yaşam Boyu Öğrenme Sürecinde, Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphane tarafından üretilen bu projelerin interaktif ortamdan dünyaya açılımı yapılırken, diğer taraftan da merkez kütüphane okuyucularına, bilgisayar-internet salonu ve görsel materyal salonlarında sunulan hizmetler ile de öğrencinin boş zamanlarını üniversite yerleşkesinde geçirmesi sağlanmaktadır.”
Bilar, 2009 yılı içinde, 40 kişilik bilgisayar ve internet salonundan 76 bin 404 kişi, 20 kişi kapasiteli görsel materyal salonundan da 14 bin 54 kişinin yaralandığını kaydetti.
Hudut Gazetesi, 3 Nisan 2010, sf.10
Bir yanıt yazın