EDİRNE TARİHİNE IŞIK TUTMUŞ İSİMLERİ ANLATTI
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Edirne’nin, tarihten bu yana gelen kültürel mirasının gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla, Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Merkez Müdürü Doç. Dr. Nurten Çetin’in çalışmalarıyla hayata geçirilen “Edirne Konferanslar Serisi”nin ikinci konuğu Ender Bilar oldu. Bir dönem Trakya Üniversitesi Kütüphane Dokümantasyon Daire Başkanlığı da yapan ve görevini Arel Üniversitesi’nde sürdüren Ender Bilar, “Edirne Şehir Tarihçileri ve Eserleri” ismini verdiği sunumunda, 15’inci yüzyıldan Cumhuriyet dönemine kadar çalışmalarıyla Edirne’nin tarihine ışık tutmuş 20 ismi anlattı.
İlk olarak 62 yıldır Edirne’de diş hekimliği yapan Tekin Sayınbaş’ın konuk edildiği “Edirne Konferanslar Serisi”nin ikinci konuşmacısı olan Ender Bilar, Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphane Recep Zogo Konferans Salonu’nda “Edirne Şehir Tarihçileri ve Eserleri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Etkinliğe, Edirne İl Kültür Müdürü Kemal Soytürk, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Kütüphane Dokümantasyon Daire Başkanı Doç. Dr. Nurten Çetin’in yanı sıra öğrenciler ve akademisyenler katıldı.
Sunum öncesi bir açılış konuşması yapan Doç. Dr. Nurten Çetin, Edirne’de görev yapan bir tarihçi olarak Edirne üzerine çalışmalar yürüttüğünü ve bu kapsamda işe arşiv tarayarak başladığını ifade etti. Özellikle Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nin ve Cumhuriyet Arşivi’nin tarihçiler için olmazsa olmaz kaynaklar olduğunu belirten Çetin, “Bu arşivlerde yapmış olduğumuz çalışmalar elbette ki şehrin kültürel, siyasal, sosyal tanımıyla tüm tarihsel boyutunu ortaya koymak için yeterli değil. Dolayısıyla bu şehre gönül veren insanların kaleme aldığı eserler, yazdıkları günlükler ve anılar da bizler için çok önemli. Bu çalışmalar, soyut ve somut kültürel mirasın aktarılmasında Edirne gibi Osmanlı Devleti’ne uzun yıllar başkentlik yapmış, tarihinde birçok medeniyete beşiklik eden bir şehrin dokusunun ortaya koyulması noktasında oldukça önem arz ediyor.” dedi.
ÇALIŞMALARIYLA EDİRNE TARİHİNE IŞIK TUTMUŞ 20 İSMİ ANLATTI
“Edirne Şehir Tarihçileri ve Eserleri” ismini verdiği sunumu öncesi yaptığı konuşmada Ender Bilar, kuruluşunda büyük emekler sarf ettiği kütüphane binasının içinde bulunmaktan dolayı duyduğu heyecanı ve memnuniyeti dile getirdi. Ender Bilar sunumunda Beşir Çelebi, Abdurrahman Hibrî, Evliya Çelebi, Lady Montagu, Örfi Mahmud Ağa, Ahmet Bâdi Efendi, Mustafa Şevket Dağdeviren, Hafız Rakım Ertür, Tosyavizâde Dr.Rıfat Osman, Ord. Prof. Dr. Ahmet Süheyl Ünver, Osman Nuri Peremeci, Ahmet Korkut, Prof. M. Tayyip Gökbilgin, Prof. Dr. Oktay Aslanapa, Yrd. Doç. Dr. Ratip Kazancıgil gibi isimlerin yanı sıra Ayhan Tunca, Tayyip Yılmaz, Tekin Sayınbaş, Öğr. Gör. Nilüfer Gökçe ve Oral Onur olmak üzere Edirne üzerine çalışmalar yürütmüş 20 önemli isimden söz ederek, “Bu insanlar, bu eserleri oluşturabilmek için gece gündüz çalışmış, yokluklar içinde bu araştırmaları ve bilgi kaynaklarını ortaya koymuşlardır. Örneğin Rıfat Osman gitmiş mezar taşı satın almış, sırtında taşımış; Edirne ile ilgili ise müzeye teslim etmiş, bağışlamış. Ama bizler 20 yıl sonra onun ismini bir yere vermişiz. Bu isimlerin muhakkak eğitim yuvalarında veya sıhhat yerlerinde yaşatılması, tanıtılması gerekiyor. Mesela Halk Eğitim Merkezi’nin adı neden Dr. Rıfat Osman Halk Eğitim Merkezi olmaz? Edirne’deki Güzel Sanatlar Galerisi’ne Tayyip Yılmaz’ın ismi neden verilmez? Örneğin Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Dr. Ratip Kazancıgil’in ismini, dekanımızın da önderliğinde bir amfiye verdi. Dr. Ratip Kazancıgil Hocamız sağlığında o günü gördü, bu gururu yaşadı. İnsanları böyle onurlandırmak gerekiyor, bunu fazlasıyla hak ediyorlar.” ifadelerini kullandı.
“EDİRNE ŞEHİR TARİHÇİLERİ MÜZESİ” ÖNERİSİ
Bilar son olarak kentin tarih, kültür ve sanatsal değerlerinin bugünlere gelmesini sağlayan tarihçilerin isimlerinin yaşatılması adına “Edirne Şehir Tarihçileri Müzesi” kurulması önerisinde bulundu. Sunumun ardından Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir ve Doç. Dr. Nurten Çetin tarafından Ender Bilar’a hediye ve çiçek takdiminde bulunuldu.
Haber Merkezi
Kaynak:https://edirnesonhaber.com/edirne-tarihine-isik-tutmus-isimleri-anlatti/13103/#
Bir yanıt yazın