661. KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ FESTİVALİ DEĞERLENDİRME ANKETİ SONUÇLARI ANALİZİ
Bu çalışma Edirne Kent Kültürü ve Bilincini Geliştirme Merkezi Derneği tarafından 661. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’ne gelen güreş severler ile TRT SPOR’dan izleyenlerin memnuniyet derecesini ölçmek için hazırlanmıştır.
Edirne Kent Kültürü ve Bilincini Geliştirme Merkezi Derneği, Edirne’nin somut ve somut olmayan kültür mirasları ile doğal zenginliklerinin korunması, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda kent halkında algı oluşturarak bilinçlenmesini sağlamak, toplumda Kent Kültürü ve Bilincinin Gelişmesine katkı sağlamak amacıyla 31 Mayıs 2022 tarihinde kurulmuştur.
Hazırlanan anket 24 soru üzerinden oluşturulmuş ve 6-24 Temmuz 2022 tarihleri arasında güreş severlerin bilgisine sunulmuştur. Anketin duyurusu derneğin sosyal medya hesaplarından paylaşılarak gerçekleştirilmiştir. Ayrıca güreş ile ilgili sosyal medya hesaplarının yöneticileriyle iletişim kurularak kendi hesaplarından da anket formunun paylaşılması sağlanmıştır.
Anket’e Kıbrıs ve Üsküp’den iki, Türkiye’nin 27 şehrinden toplam 1.346 güreş sever katılmıştır. Ankete katılanların % 99.3’ünü erkekler oluşturmuştur. Katılımcıları yaş aralığına göre incelediğimizde en fazla katılımın 36-50 yaş aralığında % 40.3, 25-35 yaş aralığının da katılımın % 37.1, 51-65 yaş grubunda da % 11.1 oranında gerçekleştiği görülmüştür. En az katılımın da, % 1 oranıyla 65 yaş ve üstünün de gerçekleştiği görülmüştür.
Anket’e katılımın iller bazında incelediğimizde ise en çok katılımın Antalya’dan % 25.6 oranıyla gerçekleştiği görülmüştür. Bu ilimizi İzmir % 10.4, Kocaeli % 10, Edirne % 9.3, Çanakkale % 8.6, İstanbul % 7.2, Balıkesir % 5.8, Samsun % 5.3 oranında katılım göstermiştir. En az katılım 0.7 oranı ile Ordu ilinden gerçekleşmiştir.
Güreş severlerin festival için Edirne’ye ne zaman geldiğini sorduğumuzda ise katılımcıların % 21.7’si 27-30 Haziran 2022, % 22.5’in 1 Temmuz 2022 günü, % 13.1’nin 2 Temmuz 2022, % 5.9’unun da 3 Temmuz 2022 tarihinde kente geldikleri görülmüştür. Ankete katılanların % 27.9’u da güreşler için Edirne’ye gelmediklerini ve güreşleri TV’den izlediklerini belirtmişlerdir.
Kırkpınar güreşlerini izlemek için Edirne’ye gelen güreş severlerin % 20.3’ü Hotel, % 15.9’unun Yurtlarda, % 6.9’ü Apart, % 4.2’ü arabada, % 3.3’i çadırda konaklamıştır. Ankete katılanların % 2.7’si de günü birlik Edirne’ye geldiklerini belirtirken 5 kişi de parkta kaldığını bildirmiştir.
Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali kapsamında düzenlenen sergi ve konserlere katılım ile ilgili sorulan soruya katılımcıların % 70’inin etkinlikleri izlemediğini belirtmiştir. Kültür ve sanatsal etkinliklerine katılan katılımcıların memnuniyet oranını incelediğimizde katılımcıların % 7.5’i çok iyi, % 25.1’de iyi, % 46.5’sı orta düzeyde olduğunu belirtmiştir.
Festival kapsamında Sarayiçi alanının düzenlenmesi ile ilgili değerlendirme sorusuna da katılımcıların toplam % 37.9’u çok iyi ve iyi olarak işaretlerken yine toplam % 27.7’si de çok kötü ve kötü olarak belirtmiştir.
Ankete katılan güreş severlerin güreşleri % 71.3’ü tribünden % 22,8’i TRT SPOR’dan, % 5.6’sı da diğer TV’lerden ve % 0.2’si de sahadan izlemiştir. TRT SPOR’dan yayınlanan güreşleri izleyen güreş severlerin % 58.2’si yayından memnun olmadıklarını belirtmişlerdir.
Güreşleri tribünden izleyen güreş severlerin % 44.7’si biletix’den bilet satın alarak güreşleri izlerken % 26.7’si de davetiye ile % 28.5 TV’den güreşleri izlemişlerdir.
Güreş severlerin % 69.5’i pehlivanların Kırkpınar yağlı güreşlerinde sergiledikleri performanslarından memnun kaldıklarını belirtirmiştir. Güreş severlerin Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde tribün girişlerinde sağlanan düzenden memnuniyet ölçmek için sorulan soruya da katılımcıların % 41.7 oranında kötü olarak bildirirken % 34.1 oranında da iyi, % 24.2 orta bulmuştur. Yine Kırkpınar’da sağlanan güvenlik tedbirlerinin memnuniyet oranını tespit edebilmek için sorulan soruya da katılımcıların toplam % 38’i çok iyi ve iyi olarak işaretlemiştir. Anket kapsamında güreş severlerin % 69.6’sı puanlama uygulamasını uygun bulmadığını da bildirmiştir
Edirne Belediyesi’nin Kırkpınar Yağlı Güreşlerine verdiği hizmetlerden güreş severlerin memnuniyetini ölçmek için sorduğumuz soruya da katılımcıların toplam % 48.5’i iyi, % 29.5’i de kötü olarak ifade etmiştir.
Kırkpınar Ağasının Kırkpınar’a verdiği hizmetlerden güreş severlerin memnuniyet derecesini ölçmek için sorduğumuz soruya da güreş severlerin % 28.6’sı kötü % 54.3’de iyi olarak belirtmiştir.
661 nci Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde güreş severlerin en beğendiği başpehlivanı seçmek için sorduğumuz soruya verilen yanıtlar incelendiğinde de başpehlivan Cengizhan Şimşek % 56.6, Ali Gürbüz % 12.2, Mustafa Taş da % 11.1 oy oranı ilk üç sırayı paylaşmışlardır.
Edirne Belediye Başkanlığının Kırkpınar ile ilgili www.edirnekirkpinar.com sitesini biliyor musunuz? Sorusuna katılımcıların % 71.3’ü hayır cevabı vermiştir. Katılımcıların Edirne’den ayrılırken bir hediye alıp almadıkları ile ilgili sorulan soruya da katılımcıların % 51.9’unun hediye alarak Edirne’den ayrıldıkları görülmüştür. Edirne’den ayrılırken katılımcıların götürdükleri hediye sıralamasının da Badem Ezmesi, Edirne Peyniri ve Edirne Meyve Sabunu olarak belirlenmiştir.
Edirne’ye gelen güreş severleri Edirne’de kendilerini neyin mutlu ettiği ile ilgili sorulan soruya katılımcıların % 59’u Kırkpınar ve Güreş olduğunu belirtirken, % 10.5 ile tarihi bir kent oluşu % 8.9’u Edirne Ciğeri, % 8.5’i de Selimiye Camii ve Camiler olduğunu belirtirken % 1.4’i de kent halkının samimiyeti ve modern bir kent oluşu olduğunu yazmıştır. Katılımcılara 2023 yılı 662. Kırkpınar Yağlı Güreşleri için Edirne’ye tekrar gelmek ister misiniz? Sorusuna da katılımcıların % 81.6’sı evet cevabı vermiştir.
Katılımcılar anket kapsamında Kırkpınar’da yaşadıkları sorunlar ile ilgili de görüş ve önerilerini belirtmişlerdir. Katılımcılar özellikle tribünlerde sigara içilmesini eleştirmiş ve sigara içenlere ceza uygulanmasını istemişlerdir. Kentte yaşanılan konaklama sorununun bir sonraki Kırkpınar’a kadar çözülmesi dileğinde bulunmuşlardır. Sarayiçi alanının düzenlenmesi ve tuvalet sorununa acil çözüm bulunması gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca katılımcılar sivrisineklerden şikayetçi olurken Edirne’deki camii ve çeşmeleri de bakımsız bulmuşlardır. Güreşler ile ilgili görüş ve önerilerini belirten katılımcılar özellikle güreşini bitiren tüm pehlivanların ve ekibinin itiraz için kule önüne gelmelerinin çirkin görüntü yarattığını ve bu durumu yaratanlara hiçbir yaptırım getirilmez ise güreşe ve Kırkpınar’a zarar getireceğini belirtmişlerdir.
DEĞERLENDİRME
UNESCO’nun Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne dahil edilmesiyle uluslararası bir kimliğe dönüşen Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin hala daha bir festival havasına girmediği, kültür ve sanatsal etkinliklerinin çok yetersiz kaldığı ve sarayiçi alanı düzenlenmesinin ziyaretçileri memnun edecek düzeyde gerçekleşmediğini katılımcılar belirtmiştir. Ayrıca güreş sahasının çok yetersiz kaldığı tribünlerde kargaşaların yaşandığını ankete katılan katılımcılar tarafından vurgulanmıştır. Kırkpınar sahasının güncellenmesi, güreş severlerin, hakem, basın ve pehlivanlar için daha rahat yaşanabilir hale getirilmesi gerekmektedir. Bu konu ile ilgili Belediye Başkanlığınca yürütülen çalışmaların olumlu sonuçlanması en büyük dileğimizdir.
Kentimizde konaklama sorunu yine bu festivalde de görülmüştür. Konaklama sorunu çevre ilçelerden de destek sağlanarak çözülmesi sağlanabilmelidir. Güreşleri ziyaret için kentimize gelen misafirleri kentimizin tarihi, kültürel ve sanatsal güzellikleriyle buluşturmak kentimizin turizm değerini de arttıracağı muhakkaktır. Kentimizin esnaf, ticaret ve sanat odaları ve sivil toplum örgütleri işbirliğiyle bu çalışmaların şimdiden başlatılması gerekmektedir. 661 yıldır süregelen tarihi geleneksel yağlı güreşlerinin sadece belediyenin imkânlarıyla yürütülmesinin zorluğu ortadadır. Devletin desteği sağlanmalı, belediyenin de Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali ile ilgili bir sponsorluk dosyası olmalıdır. İletişim, Sağlık, Ulaşım vb. sponsorluklar yaratılabilmelidir. Kırkpınar Yağlı Güreşleri UNESCO’nun somut olmayan kültür mirası listesine ritüelleri, kültür öğeleri, kültürel kimlikleriyle girmiştir. Bu değerlere sahip çıkılmalı tarihi özü bozulmamalıdır. Kırkpınar Ağası ağa kıyafetiyle Kırkpınar Sarayiçi alanında yer almalı ve diğer illerdeki güreşlerde de Kırkpınar Ağası kimliğini bu kıyafetiyle temsil etmelidir.
Kültür Miraslarımız Geleceğe Bırakacağımız Değerlerimizdir.
Anket çalışmasını grafiklerle video olarak izlemek için tıklayınız.
Ender Bilar
Kapak Fotoğrafı: Servet Çınar
www.edirnekultur.com
Bir yanıt yazın