Şerif Akalın Bilinmeyen Belediye Başkanı mıydı? Belgeleriyle Açıklayalım!
Akıllı tarafından Bilinmeyen Belediye Başkanı olarak ifade edilen Şerif Akalın ile ilgili bilinenleri Mehmet Ağırgan 2014 yılında Hudut Gazetesinde üç gün süren bir yazı dizisiyle yayımlamıştı.
Edirne Belediye Başkanlığı kuruluşunun 158 yıl dönümü 13 Mart 2025 günü düzenlenen törenle kutlanmıştı. Yıl dönümü etkinlikleri kapsamında da 15 Mart 2025 Cumartesi günü Atatürk Kültür Merkezinde “Edirne Yerel Tarih Grubu” tarafından da Edirne Belediye Başkanlığı işbirliğiyle bir panel düzenlenmişti.

Düzenlenen panele de Yerel Tarih Grubu sözcüsü Şükrü Akıllı da panelist olarak katılmıştı. Ancak ben düzenlenen bu toplantıya katılamamıştım. 16 Mart 2025 Pazar Günü akşamı Edirne Yerel Tarih Grubu’nun WhatsApp grubundan yayınlanan “Edirne’nin Bilinmeyen Belediye Başkanı” haber başlığı dikkatimi çekmişti. Batı Ekspres Gazetesinin değerli muhabiri Uğur Akagündüz’e ait olan haberin alt başlığında;
“Edirne Yerel Tarih Grubu Sözcüsü ve Edirne Belediyesi eski Özel Kalem Müdürü Şükrü Akıllı, Edirne’nin kayıtlara alınmayan belediye başkanını açıkladı. Akıllı, 18 Şubat 1935 ve 15 Nisan 1936 yılları arasında Şerif Akalın’ın Edirne Belediye Başkanı olarak görev yaptığını belgeleriyle açıklarken; “Bugüne kadar kayıtlarda yoktu ama bunu kayıtlara almamız lazım” dediğini belirtiyordu.
Gazete metnini de incelediğimde de Akıllının düzenlenen panel de; “… 18 Şubat 1935 ve 15 Nisan 1936 yılları arasında Şerif Akalın’ın Edirne Belediye Başkanı olarak görev yaptığını belgeleriyle açıklarken; “Şerif Akalın’ın 1935-36 yıllarında belediye başkanlığı yaptığını tespit ettik. Şerif Akalın, Edirneli. Selimiye Camii imamlarından Mustafa Bey’in oğlu. Onun zamanında da Kurtuluş Savaşı sırasında kaymakamlık yapmış, orduda görev almış kurmay albay, İstanbul emniyet müdürlerinden…” olduğunu belirtiyordu.1
Yazıyı okuduktan sonra hemen Sevgili Uğur’u arayarak Sayın Akıllı’nın konuşmasında Mehmet Ağırgan’ı kaynakça olarak gösterip göstermediğini sordum. Kendisi de ne konuştuysa not alıp yazdığını belirtti. Kendisinin de bu konuda çok dikkatli olduğunu biliyorum. Kentimizin dört bir köşesinde düzenlenen kültür sanat etkinliklerini takip eden ender gazetecilerden de birisidir.
Tabi ben bu haber başlığını okuyup haberi yazan kişiyle de görüştükten sonra çok üzüldüm. Neden mi üzüldüm? Sayın Akıllının verdiği bilgi çok önemli ancak bilginin kaynağını yok sayarak bunu kendi araştırması gibi sunması beni kahretti. Bu çalışma arkadaşına yaptığı en büyük haksızlık değil miydi? Emeğe saygısızlık değil miydi? Çünkü Mehmet Ağırgan aynı zamanda Edirne Yerel Tarih Grubu’nun önemli bir neferiydi. Demek ki, bazı kişiler için grubun bir neferi ölünce bütün emekler yok sayılıyor. Vefa bu kişiler için İstanbul’da bir semt…
Ama beni en çok üzen ise bu çalışmayı bildiği halde toplantıyı izleyenler arasında bulunan kişinin bu konuya itiraz etmemiş olmasıdır.
Emekli Edirne Halk Kütüphanesi Müdürü olan Rahmetli Mehmet Ağırgan aynı zamanda Edirne Yerel Tarih Grubu üyesidir. Edirne Başkanları ile ilgili yapmış olduğu araştırmalarda birçok eksiği bulmuş ve bunları da Hudut Gazetesinde yayımlayarak kamuoyu ile paylaşmıştır.
Sayın Akıllı’nın panelde paylaştığı bilgiler aslında Yerel Tarih Grubu araştırmacısı rahmetli Mehmet Ağırgan tarafından “Kamuoyunca Bilinmeyen Edirne Belediye Başkanı Şerif Akalın, 18.2.1935 – 1936” başlığıyla Edirne Hudut Gazetesi’nin 1, 2 ve 3 Aralık 2014 tarihli nüshalarında yayımlanmıştı. Zaten Mehmet Ağırgan’ın yazı dizisini okuduğumuzda da sayın Akıllı’nın buradan aldığı bilgilerle bu konuşmayı gerçekleştirdiğini görebiliyoruz.
Aslında Şerif Akalın’ın belediye başkanı olduğu dönem ile ilgili bilgi ve belgeler 2021 yılında Edirne Valiliği tarafından yayımlanan ve Cengiz Bulut tarafından yayına hazırlanan “Edirne’nin Necmi Abey’i Edirne Müzesi Kurucularından Müzeler Müdürü Necmi İğe 1898-1953” adlı kitapta yer almaktadır.
Kitapta Edirne Belediye Başkanı Şerif Akalın’ın T.B.M.M.’ne gönderdiği Kurtuluş Davetiyesi ile Edirne ve Yöresi Eski Eserleri Sevenler Kurumunun kuruluşunu Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Sekreteri Şükrü Kaya’ya bildiren Edirne Belediye Başkanı Şerif Akalın’ın 5 Ekim 1935 tarihli telgrafı bulunmaktadır.
Geçmişte de Edirne tarihinde tarihçi ve araştırmacı kimliğiyle yazı yazan ve kitap yayımlayan kişilerin başka araştırmacıların dergi ve gazetelerde yazdığı makaleleri virgülüne kadar olduğu gibi alarak kendi adına kaynak göstermeksizin yayınladıklarını biliyoruz. Arşiv affetmez günün birinde sizin karşınıza çıkar ve yüzünüze belgeleri yapıştırır.
Ben tüm bu bilgileri bildiğim için doğal olarak WhatsApp uygulamasında yer alan Yerel Tarih Grubundan bu konu ile ilgili bilgiyi yayınlanan gazete adını vererek paylaştım. Ve Akıllı’nın aklı yaptığım yorumu silerek beni grup üyeliğinden atmak oldu.. Demek paylaştığım doğru bilgi ve belgeler kendisini rahatsız etti.
Yapılan her bir çalışmanın çok değerli olduğunun bilincindeyim. Ancak bir başka kişinin tespit ettiği bir çalışmayı kendisinin yeni bulmuş gibi yayımlamak veya panel konferans vb. toplantılarda sunmak bilgi hırsızlığı değil midir? Bu konuda yapılan çalışmayı kimin yaptığını bildiği halde ses çıkarmamak nedir? Bunu da sizin takdirinize bırakıyorum. Siyasetçiler için “Dün dündür, bugün bugündür” sözü çok geçerli olabilir ama kültür insanlarına bu yakışmamalıdır.
Aslında Edirne Belediye Başkanı Sayın Av.Filiz Gencan Akın ile yine belediye başkanları ile ilgili bir konuda konuşurken Edirne Belediye Başkanlığında yer alan fotoğraflardaki tarih bilgilerinin eksik olduğunu belirterek rahmetli Mehmet Ağırgan’ın bu konuda araştırması olduğunu bende araştırmada eksik olan bölümleri tamamlamak için çalıştığımı tamamladığımda bunları “Cumhuriyet Dönemi Edirne Belediye Başkanları” başlığıyla bir kitap olabileceğini ve kendi özgeçmişini de kitaba ekleyerek bunu belediye yayınlarından yayımlanabileceğini iletmiştim. Ancak bir tepki vermeyince bende bir daha konunun üstüne gitmemiştim.
Sayın Özlem Ağırgan Rahmetli Mehmet Ağırgan’ın arşivini bana emanet etmişti. Bende onun çalışmalarını kendisinin adını yazarak edirnekultur.com sayfasında yayımlıyorum. Hem Mehmet Ağırgan’ın ruhuna şad ediyor, hem de kamuoyunu bilgilendiriyorum.
Mehmet Ağırgan’ın 2014 yılında Hudut Gazetesinde yayımlamış olduğu “Kamuoyunca Bilinmeyen Edirne Belediye Başkanı Şerif Akalın, 18.2.1935 – 1936” başlıklı yazının linkini buraya ekliyorum. Yazının üzerine tıklayarak okuyabilirsiniz.
Ahlaklı, üretene saygı gösteren, okuyan, araştıran ve üreten bir toplum dileğiyle saygılar sunuyorum.
Ender Bilar
Kaynakça: https://www.batiekspres.com/edirne/edirne-nin-bilinmeyen-belediye-baskani-99913
Bir yanıt yazın