Gerçekten Unutmadık mı?
Ülkemiz nüfusunun %70’i deprem kuşağında yaşıyor. Depreme dayanıklı yaşam merkezleri kurmadıkça gerekli önlemleri almadıkça daha binlerce insanımızı kaybederiz. Acılarımızı kimse söndüremez ama olabilecek depremlere karşı gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayabiliriz.
Önce kendimiz gerekli tedbirleri almalıyız. Ev satın alırken binanın bulunduğu konumu araştırarak dere yatağı olup olmadığını, inşaat firması hakkında bilgi araştırması yapmalıyız.
17 Ağustos Depreminin ardından tam 25 yıl yani çeyrek yüzyıl geçti. Bu geçen süre içinde Türkiye ekonomisinin merkezi olan İstanbul’u depreme karşı ne kadar hazırlayabildik. İstanbul çökerse Türkiye ekonomisi çöker. Hatay, Kahramanmaraş, Erzincan ve Malatya’yı hazırlayabildik mi? Deprem uzmanları ile bilim insanları bu depremleri söyledi ve yazdılar. Biz dinledik mi? Siyasiler dinledi mi? H A Y I R !
Sonuçta 6 Şubat Depremini yaşadık. Depremden kurtulan İnsanlarımız hala su ve yaşam sıkıntısı içinde çırpınıyor. Depremde kaybettiklerimizi geri getiremeyiz ama olabilecek depremlere karşı önlemler alabiliriz. Kentsel dönüşümü hızlandırmalıyız.
Geçen yıl düzenlenen “Edirne Kitap Fuarı”na Japon deprem uzmanı Moriwaki’yi getirdik. Özellikle yayınevi sahibini aradık ve katılımını gerçekleştirdik. İmza ve Konferans düzenledik. Konu Depremler ve alınması gereken tedbiler. Konferansına katılan olmadı. Zorla bir öğrenci grubunu soktuk onlarda süreleri bittiği için konferansın yarısında çıktılar. Deprem uzmanı 3-4 kişiye konuştu. Halkımızın da depreme karşı ilgisi bu düzeyde. Ama gerçek şu ki; “Bilgi Yaşatır.”
Depremlerde kaybettiklerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.
Bugün yine siyasilerimiz başta olmak üzere sosyal medya’dan paylaşacağız… “UNUTMADIK” diye.
GERÇEKTEN YAŞADIKLARIMIZI, GÖRDÜKLERİMİZİ UNUTMUYORMUYUZ?
BİLGİ YAŞATIR…
Not:Edirne Depremleri ile ilgili yazımız okumak için tıklayınız.
Bir yanıt yazın