EDİRNE’NİN KURTULUŞU’NUN 100. YIL ANITI’NIN HİKÂYESİ
“Edirne’nin Kurtuluşunun 100. Yıl Anıtı”, Edirne’nin Yıldırım Bayezit Mahallesi, Hıdırbağlık Yolu Sokak No:100 adresinde yer almaktadır.
2022 yılını Edirne yılı ilan eden Edirne Belediye Meclisi 6 Nisan 2022 günü oy birliğiyle almış olduğu 2022/80 nolu kararıyla “Edirne’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı anısına “Kurtuluşunun 100. Yıl Anıtı”nın yapılmasını kararlaştırmıştı.
Alınan bu karar kapsamında “Edirne’nin Kurtuluşunun 100. Yılı Anıtı Fikir Projesi Yarışması” düzenlemiştir. Yarışma ile ilgili ilan 15 Nisan 2022 tarihli ve 31810 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanmıştır.
Edirne Belediye Başkanlığınca yarışma ile ilgili danışma kurulu ve Jüri asil üyeleri ile raportörler belirlenmiştir. Prof. Dr. Osman İnci’nin jüri başkanlığında belirlenen kriterler kapsamında yarışmacılar tarafından gönderilen projelerin değerlendirilmesi 22-23 Haziran 2022 tarihlerinde Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılmıştı..
Gerçekleştirilen toplantılarda Asli Jüri Üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda; Başvuran eser sayılarının az olması ve başvurulardaki eserlerin bazılarının söz konusu anıt ve anma alanının jüri değerlendirme kriterlerine uygun olmamasına karşın, jüri üyelerince; tüm koşullar göz önünde bulundurarak ve bazı eserlerde değişiklikler önerisinde bulunmak koşulu ile “2” rumuz kodlu projeye mansiyon, “6” rumuz kodlu projeye de birincilik ödülü verilmesine oyçokluğu ile karar vermiştir.
Ancak ödüle layık görülen bu iki esere ait “Kimlik Zarfları” açıldığında Yarışma Şartnamesindeki koşullardan bazılarını yerine getirmediklerinden verilmesi öngörülen ödül ve mansiyonlar verilememiştir. Bu nedenle de, daha önceden duyurusu yapılan 27 Haziran 2022 tarihindeki “Ödül Töreni, Sergi ve Kolokyum gerçekleştirilememiştir.
Jüri’nin almış olduğu bu karar sonucunda Edirne Belediye Başkanlığı Edirne’nin Kurtuluşunun 100. Yılı olan 25 Kasım 2022 gününü taçlandırmak ve kentin gelecek yüzyılına bir anı bırakmak amacıyla “6” rumuz kodlu projenin Heykeltıraşı Hüsnü Ertuğ Atlı’nın projesiyle devam etme kararı almış ve gerekli yasal prosedürler başlatılarak heykelin ve meydanın yapımına başlanılmıştır.
Hıdırlık Tepe’de konumlandırılan Anıt, 550 m² alan üzerinde yer almaktadır. 25 Kasım 2022 günü saat:15.00 açılışı yapılan “Kurtuluşun 100. Yıl Anıtı” dört bölümden oluşmaktadır.
- 100. Yıl TOTEM –SÜTUN:
Bu bölüm 18.00 x 1.48 mx 2.48 m. boyutlarındadır. Metal paslı çelikten yapılmıştır. Eski’yi anlatmaktadır. Üzerinde 100. Yıl yazısı bulunmaktadır. Kadın ve Bayrak Heykelinin arkasında yer almaktadır.
- KADIN VE BAYRAK:
Çağdaşlığı ve Özgürlüğü simgeleyen Kadın Heykeli, 100. yıl totem-sütunun önünde yer almaktadır. Uzun elbiseli Çağdaş Türk Kadını, sol elinde dalgalanan Türk Bayrağı ile mermer sütun üzerinde konumlandırılmıştır. Kadının sağ ayağı önde olup ayak ucu yerden biraz yukarıdadır. Kadın Heykel ve Bayrağı Heykeli, 4.65 m. x3.00 m. x 2.10 m. ebadındadır. Çelik titanyumdan yapılmıştır. Çağdaşlığı ve geleceği ifade etmektedir.
- RÖLYEFLER:
Anıtın iki yanında üçgen biçiminde yer alan 2 ayrı sütundan oluşmaktadır. Rölyefler çelikten yapılmış olup 7.65 m. x 14.04 m. x11.90 m. ebadındadır. Burada yer alan desenlerde “Kurtuluş Mücadelesi” anlatılmıştır. Çağdaşlığı ve geleceği ifade etmektedir.
- MEŞALELİ GENÇLİK FİGÜRÜ:
Çelik titanyumdan yapılan bu figür, anıtın iki yanında üçgen şeklindeki rölyefleri üstünde heykeli tam ortalayan bir konumda üstte yer almaktadır. Figürün ön yüzünde sağ elinde meşale taşıyan bir genç yer almaktadır. Bu figür Cumhuriyet Devrimlerini ifade etmektedir. Figürün arka tarafında yer alan güvercin taşıyan genç figürü de barışı simgelemektedir.
Kurtuluşun 100. Yıl Anıtı, Edirne’nin yedi tepesinden biri olan Hıdırlık Tepesinde yer alan Hıdırlık Tabyaların tarihi doku ve doğası ile barışık yapılmıştır. 100. Yıl anıtının yapımında paslandırılmış çelik kullanılarak geçmiş, paslanmaz üzeri bakır titanyum kullanılarak bugün ve gelecek, desenlerle de kurtuluş mücadelesi anlatılmıştır. Meşale tutan genç ve Cumhuriyet Kadını elleriyle, aydınlatma, çağdaşlık ve evrensel barışı simgelenmektedir.
Jüri Danışma Kurulu Üyesi olarak görev aldığım “Kurtuluşun 100. Yıl Anıtı”nı kentimize kazandıran Edirne Belediyesi Başkanı Sayın Recep Gürkan ve Belediye Meclisi Üyeleri ile çalışma arkadaşlarına, Anıt Projesi Yarışması Jüri Danışma Kurulu ve Jüri Asil Üyelerine, raportörlere ile Anıtın yapımında emeği geçen heykeltraş Sayın Hüsnü Ertuğ Atlı’ya teşekkürlerimizi sunuyorum.
Kentimizin ve Ülkemizin kurtuluşunda mücadele eden tüm kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz.
Mekanları Cennet Olsun.
Bir yanıt yazın