Edirne’nin Turizm Elçisi Bahri Dinar’ın Anısına : BiR İNSAN ÖLÜR, BİR KÜTÜPHANE KAYBOLUR.
İnsanoğlu doğduğu veya doyduğu yerleşim merkezlerinde kentlerini tanımış ve kentleriyle bütünleşmiştir.
Tarihi süreçte kentin yaşam tarihinin her koşulunda varlığını sürdürebilme mücadelesi veren insanoğlu, kurduğu mekânlarda yaşayarak öğrendiği, biriktirip gelecek kuşaklara aktardığı kültürüyle, kendini ve kentlerini yaratmıştır. Dolayısıyla her bir kentin tarih yaprakları, mahalle ve sokaklarının dokusuna işlenen insan öyküleriyle doludur. Bu öyküler bazen kitap ve dergi sayfalarında, tablo veya fotoğraflarda, bazen de mimari eserlerde hayat bularak geçmişten geleceğe ulaşarak kentin hafızasını dolayısıyla kütüphanesini oluşturmuştur.
Edirne şehir tarihinin yapraklarında da izler bırakan padişah, tarihçi, ressam, mimar ve devlet adamları, vd. ürettikleri kültür ve sanatsal eserleriyle kentin bacasız fabrikası olan “Kültür Turizmi”nin gelişmesine önemli katkı sağlamışlardır.
Kentlerin isimsiz kültür elçileri olan bu kent sevdalılarından birisi de kentimizin gastronomi kültürünün tescilli ürünü olan Edirne Tava Ciğeri’nin ustası Bahri Dinar’dır.
Bahri Dinar, Edirne’nin Uzunköprü İlçesi’nin Süleymaniye Köyünde 1961 yılında dünyaya gelerek Edirne merkez ilçeye 1977 yılında çalışmak için gelmiştir.
Bir dönem Ege ve Akdeniz bölgesinin turistik tesislerinde çalışmak üzere Edirne’den ayrılan Dinar, ülkemizin ünlü gazinolarında çalışmış, Muazzez Abacı, Orhan Gencebay, Bülent Ersoy ve Ajda Pekkan gibi ünlü sanatçılarına da hizmet ederek mesleğini geliştirmiştir. 1990 yılından sonra Edirne’ye dönen Dinar, Balta Hotel, Villa Restaurant ve Sultan Hotel gibi iş yerlerinde çalışarak hizmetini sürdürmüştür.
Edirne’nin coğrafi tescilli ürünü “Edirne Tava Ciğeri”nin tanıtılmasını sağlamak amacıyla büyük emekler veren Dinar, 2010 yılında Edirne’yi Tanıtma ve Edirne Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneğini kurmuştur. Ve Mart 2013 tarihinde de “Tarihi Ciğerci Bahri Bey” adıyla kendi işyerini Meydan Mah. Yediyolağzı Sok. Havlucular İşhanı No:5 Edirne adresinde açmıştır.
Edirne’yi, kentin tescilli ürünü olan Edirne Tava Ciğerini tanıtmak için televizyon programlarında yer alan Dinar, ulusal ve uluslararası basında “Edirne Tava Ciğeri” ile Karaağaç Biberi’nin tanıtımında önemli çalışmalara imza atmıştır.
Edirne Belediye Meclisi de, Edirne ve Edirne Tava Ciğerinin Türkiye genelinde tanınması için çaba harcayan Edirne’yi Tanıtma ve Edirne Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar’a, Edirne Belediye Meclisi 2024 yılının ilk toplantısında Edirne Turizm Elçisi Payesi ve Beratı vermiştir.
Edirne Sevdalısı Dinar, Edirne Tava Ciğerinin lezzetini “Kehribar gibi sarı, Kelebek kadar hafif” sloganıyla “Tarihi Ciğerci Bahri Bey” markasıyla Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camisinin gölgesinde 18 Nisan 2024 tarihine kadar müşterilerine sunmuştur..
Bahri Dinar, Şubat 2024 tarihinde Nazmi Dinar, 18 Nisan 2024 günü de Bahattin Dinar adlı abilerini kaybetmenin üzüntüsünü yaşarken bu defa da 19 Nisan sabahı evinde geçirdiği kalp krizi sonucu çok sevdiği Edirneli hemşerilerine, ailesi ile dostlarına veda etmiştir.
Kent halkını büyük üzüntüye boğan bu vefat haberiyle Edirne, kültür ve turizm elçisini kaybetmiştir. Aslında Dinar, sadece bir iş insanı değil ayrıca bir yardımseverdir. “Bir elin verdiğini diğer el görmez.” atasözünün gerçek sahibiydi. Öğrencilere, yoksullara yaptığı yardımları kendisinden başka kimse bilmezdi. Aslında yaşadığı kenti ve Edirne’nin gastronomi kültürünün tescilli ürünü “Edirne Tava Ciğeri”nin tanıtımı için yaptığı çabaları bir de ondan dinlemek gerekirdi. Bir gün katıldığı İstanbul TÜYAP Turizm Fuarında kendisiyle dertleşmiştik. Kendisinin çağrılmadan geldiğini ve masraflarını kendisinin karşıladığını söylemişti. Antalya’da gerçekleştirilen yine Turizm Fuarına katılmak için uçak bileti ve ciğer masraflarını Bahri Beyin kendi bütçesinden karşıladığını yakın arkadaşları bilirdi. Bugün kent esnafının yüzleri gülüyorsa rahmetli Bahri Dinar’ın emeği büyüktür. Yaptığı maddi ve manevi katkılar unutulmamalıdır.
Edirne Belediye Başkanı Sayın Av. Filiz Gencan Akın ve Meclis üyeleri gerçekleştirecekleri ilk toplantıda alacakları meclis kararıyla Edirne’nin Turizm Elçisi rahmetli Bahri Dinar’ın adını cadde veya sokağa vererek ismini muhakkak ki yaşatacaklardır.
Ancak benim bir başka önerim olacak;
Karaağaç yolu üzerindeki Lozan Caddesinde yer alan Dünya’nın en büyük tavası olarak Guinness Rekorlar kitabına giren Edirne Tava Ciğeri Tavasının yanına rahmetli Bahri Dinar’ın bir heykelinin yaptırılarak 2024 yılında yapılacak “12. Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali”nde yerine konmasıdır.
Aslında kentleri taçlandıran böylesi insanların öyküsünü Kikuyu atasözü ne kadar güzel anlatır; “Bir insan ölür, bir kütüphane kaybolur”.
Mekanı cennet olsun. Işıklar içinde uyusun.. Edirne’nin, ailesinin başı sağ olsun. Sabırlar diliyorum.
Bir yanıt yazın