Sessiz Kütüphanelerin Raflarından Araştırmacılara Işık Olabilmek…
Bilim insanlarının ulusal ve uluslararası alanda yaptığı 181 adet bilimsel yayın çalışmasında yayınladığım 28 kitap, 11 bildiri ve makale kaynakça olarak gösterilmiştir. Bilim dünyasına kazandırılan 181 bilimsel çalışmada toplam 242 yayınımın akademisyenler tarafından kaynakça olarak gösterilip atıfta bulunmaları çok değerlidir.
Yapmış olduğum yayın çalışmalarının hangi bilimsel araştırmalarda kaynakça olarak kullanıldığını tespit etmek amacıyla yaklaşık 6 aydır sürdürdüğüm ve erişebildiğim WOS, SOBIAD, Google Akademik ve Academia.edu veri tabanlarında yaptığım çalışmalar sonucunda bugüne kadar üretmiş olduğum çalışmaların hangi bilimsel çalışmalarda kaynakça olarak gösterildiği tespiti yapılmıştır.
Edirne’nin tarih, kültür ve sanat değerlerini tanıtmak, gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla bugüne kadar yapmış olduğum yayın çalışmalarımın Türkiye’nin halk ve üniversite kütüphaneleri ile yurtdışındaki bilgi merkezlerinde yer alması ne kadar değerli ise akademisyenlerin yapmış olduğum çalışmalara atıfta bulunulması bir o kadar değerlidir.
Üretilen bir çalışmanın akademik değerini belirten atıf sayıları, araştırmacılar ve akademisyenler için çok önemlidir. Yapmış olduğum çalışmalarımın 242 atıf alması benim içinde bir o kadar değerlidir.
Akademisyenlerin bilimsel çalışmalarında Kaynakça (atıf alan) gösterilen eserlerimin yayın türlerine göre dağılımını incelediğimizde eserlerimin %45.45’nin makale, %33.89’unun Yüksek Lisans Tezi, %8.68’inin Doçentlik Tezi, %6.19’unun Bildiri ve %5.79’unun da Kitap ve Kitap Bölümlerinde kullanıldığı görülmüştür.
Akademisyenler tarafından en çok atıf alınan ilk üç yayınımı incelediğimde de aşağıdaki bilgiler ortaya çıkmaktadır. Yapmış olduğum yayın çalışmalarım içinde yer alan ve iki ciltten oluşan Edirne’nin Basın ve Yayın Tarihi adlı kitabım akademisyenlerin ürettiği 28 akademik çalışmaya kaynak olarak en çok atıf alan eser olmuştur. Bu yayınımın atıf aldığı kaynak türlerine göre dağılımını da incelediğimizde; 3 doktora, 7 yüksek lisans tezi, 13 makale, 3 bildiri ve 2 Kitap’ta kaynak gösterildiği görülmektedir. Bu yayınımı, Ratip Kazancıgil ve Nilüfer Gökçe ile birlikte ürettiğimiz Edirne’nin Sağlık ve Sosyal Yardım Tarihi (1361-2008) Cilt:1-2; 26, Edirne’nin Eğitim Tarihi (İlk-Orta Öğretim) 1361-2005 adlı kitap da 24 atıf almıştır.
Üretmiş olduğumuz çalışmaların ulusal ve uluslararası kütüphanelerin raflarında yer alması, yeni araştırmalara ve bilimsel kaynaklara ışık olması beni çok mutlu etmiştir. Aslında ben bir akademisyen değilim. Tarihçi ise hiç olamam. Sadece kentin tarihi ve kültürel değerlerini tanıtmak için çaba harcayan, çırpınan bir araştırmacıyım belki…
Şunu da yazmadan edemeyeceğim, iş yaşamım da akademisyen olmak için beni ikna etme çabası harcayan çok değerli büyüklerim oldu. Bunlardan birisi en yakınım sevgili hocam Dr. Ratip Kazancıgil idi. Diğer ikisi de dönemlerinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yapan akademisyenlerdir. Birisi Prof.Dr.Emre Kongar bir diğeri de Prof. Dr. Tekin Aybaş. Ama o zamanlar tek idealim vardı. Yurtdışında kültür ataşesi olabilmekti. Onu da başaramadım… Aslında tam başaracaktım ki, bir parti liderinin ortaklığı bozmasıyla bozulan koalisyon hükümetinin düşmesiyle benim de “Berlin Kültür Ataşesi” olma heyecanım bitmişti. Trakya Üniversitesinde Daire Başkanı olarak görev yaptığım yıllarda iki eğitim-öğretim döneminde Edirne Meslek Yüksekokulunda öğretim elemanı olarak görev almış ve ders vermiştim. Mesleki yaşamımda bu da çok zevkli ve onurlu bir görevdi.
Sonuçta çok mutluyum… Doğduğum, büyüdüğüm ve yaşadığım kentin ve ülkemin yazılı kültür tarihine izler bırakarak araştırmacılara ışık oluyorum. Yayımladığım eserlerimle kütüphanelerin sessiz salonlarının kitap raflarında dizilmiş kitapların arasında ürettiğim eserlerimle ölümsüzleşerek “bir sessiz adam” olarak geleceğe izler bırakıyorum.
M. Kemal Atatürk ve Arkadaşlarının kurmuş olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nde Edirne için üretmeye ve çalışmaya devam….
Her Şey Edirne İçin…
Sevgiyle Kalın…
Comments (1)
Ülkemizin ve şehrimizin yazılı kaynaklarına ,gençlerimizin araştırmalarına yaptığınız değerli katkılarınız için ne kadar teşekkür etsek az kalır.Sizin gibi “SESSİZ KAHRAMAN’ ların”ülkemizde ve şehrimizde çoğalması dileğiyle.